Groningse chemiecluster in Delfzijl samen met Emmen ‘Europese voorbeeldregio ‘

2 feb 2016Nieuws

Het chemiecluster in Delfzijl haalt de banden aan met de chemiesector in Emmen. Beide sectoren zijn intensief bezig te werken aan verduurzaming en aan ‘biobased economy’. Dat heeft er mede toe geleid dat de Europese Commissie de regio Groningen-Drenthe heeft gekozen tot voorbeeldregio op het gebied van verduurzaming van de chemie en biobased economy. Onlangs bracht een delegatie uit Emmen een bezoek aan Delfzijl, zo meldt de website over de economie van de Eemsdelta, www.eemsdelta.nl

Eind januari bracht een delegatie van het chemiecluster in Emmen een bezoek gebracht aan het chemiecluster in Delfzijl. Door de samenwerking te vergroten, willen beide clusters de gehele regio op het gebied van biobased economy verder op de kaart zetten.

 

Voorbeeldregio

In zijn welkomstwoord voor de delegatie uit Emmen vermeldde Hans Ronde, wethouder van Delfzijl, dat de Europese Commissie de regio Groningen-Drenthe heeft gekozen tot voorbeeldregio op het gebied van verduurzaming van de chemie en biobased economy. Hierdoor kan de regio advies en ondersteuning krijgen van de Europese Commissie om ambitieuze strategieën te ontwikkelen op het gebied van onderzoek, investeringen en productie van duurzame chemie.

Deze status biedt volgens gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe grote voordelen. De erkenning vanuit Brussel dat de regio goed bezig is met de vergroeningsslag van haar chemieclusters, maakt de regio in Brussel meer zichtbaar en maakt het aansluiting bij allerlei initiatieven en subsidieprogramma's gemakkelijker, betoogde Brink.

 

Ontwikkelingen in het chemiecluster Delfzijl 

De Eemsdelta is al het meest duurzame chemiecluster van Nederland, zo meldde Cor Zijderveld, voorzitter Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta SBE. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van groene stroom en stoom geproduceerd in de Eemsdelta en krijgt Delfzijl zelfs het grootste zonnepark van Nederland.

De Regionale Investeringssteun Groningen, kortweg RIG, zal hier verder aan bijdragen. Met deze regeling kwam € 40 miljoen euro beschikbaar van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Groningen voor investeringssteun in de Eemsdelta en de Zernike-campus. Zo kan met vereende krachten gewerkt worden aan nieuwe perspectieven voor de industrie en met name de  chemie in Noord-Nederland.
 

Bron en meer lezen: GIC.nl

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer