Is een supercomputer nuttig? Maar wat met elektriciteit en koelwater?
Nij Begun trekt tientallen miljoenen uit voor AI-fabriek
De regio wil veertig tot zestig miljoen euro investeren in een AI-faciliteit in Noord-Nederland. Beoogde locatie voor deze supercomputer en aanverwante activiteiten is de provincie Groningen.
De AI-Factory bestaat uit een AI-expertisecentrum en een supercomputer die gespecialiseerd is in het trainen van geavanceerde modellen die werken met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence - AI).
Beoogde locatie voor het expertisecentrum is de geplande IT-hub in de voormalige tabaksfabriek Niemeyer, aan de Paterswoldseweg in Stad. Het wordt een plek waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden met AI-toepassingen aan de slag kunnen. Waar de supercomputer zelf moet komen wordt niet gemeld.
Minder afhankelijk van techreuzen VS
Vanuit de wens minder afhankelijk te zijn van op winst gerichte techgiganten als Google, Meta, Apple of Microsoft in de VS wil Europa eigen AI-faciliteiten. EU-landen moeten daarom eigen AI-fabrieken hebben die samen een Europees AI-netwerk kunnen vormen. Deze AI-fabrieken moeten een 'publiek karakter' hebben.
Volgens de initiatiefnemers – een consortium van onder meer SURF, TNO, AIC4NL en Samenwerking Noord – sluit het AI-project in Groningen goed aan op de Europese ambitie om onafhankelijker te worden van Amerikaanse techgiganten.
Toegang tot ongekende rekenkracht
Voor Groningen en Noord-Drenthe biedt de komst van de AI-Factory kansen. De regio hoopt zich ermee te kunnen ontwikkelen tot internationaal toonaangevend AI-ecosysteem.
Bedrijven in sectoren als zorg, landbouw, mkb en overheden krijgen toegang tot kennis, rekenkracht en datasets waarmee zij hun productiviteit en kracht om te vernieuwen kunnen verbeteren. Zelfs een bescheiden AI-inzet zou de regio naar schatting al tientallen miljoenen euro’s aan extra economische waarde opleveren.
Kwart van de investering is geregeld
Met de toekenning van het bedrag vanuit de Nij Begun-pot zijn de kansen dat Groningen een AI-fabriek krijgt flink gestegen. De stuurgroep Economische Agenda en het Nationaal Programma Groningen hebben positief geadviseerd over een investering van veertig tot zestig miljoen euro uit het regionale startkapitaal.
Wat Nij Begun bijdraagt is ongeveer een kwart van de totale bouwkosten die worden geraamd op 160 tot 240 miljoen. Het andere kwart zal van het Rijk moeten komen. Brussel neemt de helft van de kosten voor zijn rekening.
Het kabinet beslist binnenkort over de landelijke bijdrage. Is dat rond, dan gaat een aanvraag naar de EU, die de nationale inzet moet verdubbelen.
(afbeelding gegenereerd met ChatGPT)
Bron: RTVNoord
Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden. (abonnement nodig)
Over de auteur
Wat we doen
Eemshaven.info is een businessplatform voor ondernemers die geïnteresseerd zijn of deel uitmaken van de ontwikkelingen in en rond de regio Eemsdelta. Wij richten ons hierbij specifiek op de ontwikkelingen in en rond de beide havens in dit gebied.